Składniki

 

Gorzka czekolada 0,4 kg.
Jajka 3 szt.  
Śmietana 36 % 0,2 l.
Śmietana 20 % 0,15l.
Białka 3 szt.
Czerwona pomarańcza 1,5 kg
Proszek do pieczenia 0,01 kg.
Cukier puder o,2 kg.
Kawior ze ślimaka 0,05 kg.
Mięta 0,2 kg 
Cukier 0,1 kg.
Masło 0,1 kg.

Wykonanie

 

Część czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, do rozpuszczonej i rozpuszczonej czekolady dodajemy żółtka, ubitą śmietanę i ubite białka. Z czerwonej pomarańczy wyciskamy sok i przy użyciu ciekłego azotu przygotowujemy sorbet. Resztę czekolady zalewamy zagotowaną śmietaną i wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru, bezę pieczemy w piecu w temp. 90 stopni.