Składniki

Grasica cieląca 0,6 kg.
Kurczak cały zagrodowy 1 szt.
Jabłko 1 kg.
Suska sechlońska bez pestek 0,2 kg.
Wino czerwone wytrawne 0,3 l.
Żółty burak 0,3 kg.
Marchew 0,5 kg.
Pietruszka 0,2 kg.
Por 1 szt.
Cebula 0,2 kg.
Seler naciowy 0,1 kg.
Masło 0,2 kg.
Szczawik zajęczy 0,1 kg.
Wiśniówka 0,3 l.
Cytryna 0,1 kg.
Oliwa z winogron 0,2 l.
Tymianek św. 0,1 kg.
Oliwa z czarnuszki 0,05 l.

Wykonanie

 

Kurczaka kroimy na mniejsze części i smażymy w brytfannie na złoty kolor, dodajemy pokrojone warzywa, pomidory i wszystko razem dusimy z białym winem w celu uzyskania sosu . Żółtego buraka kroimy w cienkie plastry zalewamy oliwą z czarnuszki, pakujemy próżniowo i gotujemy w temp. 84 stopnie przez 45 minut. Śliwkę gotujemy w czerwonym winie do miękkości i blendujemy na gładkie puree. Grasicę cielęcą parzymy i blanszujemy następnie obieramy ze wszystkich błon i smażymy na maślę. Sos z kurczaka cedzimy przez drobne sito i redukujemy razem z wiśniówką